Wonen in Sri Lanka: Margriet doet het

Wonen in een ander land. Voor sommigen een droom en voor anderen werkelijkheid. Hoe is het om te emigreren en hoe is het om als vegetariër of vegan te leven in een ander land dan Nederland? Wij gaan op zoek naar de verhalen van vrouwen die vega(n) eten en besloten de stap te wagen om in het buitenland te gaan wonen. Wat is hun verhaal?

 

Enkeltje Sri Lanka  

 

Bewustwording, holistisch leven en meer één met de natuur zijn. Dat wilt Margriet Hospers. Ze mocht los van zichzelf. Dingen ontdekken. Maar hoe kwam zij in Sri Lanka terecht? Pak een kop thee of koffie erbij en lees alles over het mooie pad dat Margriet volgt in deze blog. Je krijgt gegarandeerd inspiratie!

Wie ben je en hoe ben je in Tricomalee Sri Lanka beland?

Mijn naam is Margriet Hospers en ik zit nu ruim een half jaar in Trincomalee in Sri Lanka. Ik ben ondanks dat een rasechte Haarlemse mug (lokaal dingetje 😉 ) die al een jaar of 3 voornamelijk buiten Nederland ronddartelt. In Nederland werkte ik als grafisch ontwerper en de laatste 2 jaar om serieuzer geld te verdienen voor mijn reizen, ook in de logistiek. Toen ik vond dat ik genoeg gespaard had, mocht ik los van mezelf, ik voelde dat mijn passie en creativiteit moeilijker stroomden zodra er geld mee gemoeid ging.

 

Van droom naar werkelijkheid

Door de jaren heen kreeg mijn droom om zelfvoorzienend te gaan leven een heldere vorm. Maar,  zelfvoorzienend wonen grensde voor mij aan egoïsme, want als je enkel voor jezelf leeft, waar is dan de verbinding en verantwoording die je wilt afleggen aan de maatschappij en de aarde?

Ik zag de documentaire “Het Groene Goud” met permacultuur guru John D. Liu en alles viel op z’n plek. Ik voel altijd, wat ik ook doe, werk of vrije tijd of eten of communicatie, een sterke verantwoordelijkheid voor het overbrengen van positiviteit en holistisch kijken naar de wereld. Zelfvoorzienend leven kreeg opeens de extra laag van holistische constructiviteit die ik eerder miste in mijn visie en daarmee dus in mijn mogelijkheden.

 

Dus toen ben ik gaan sparen en zodra ik een bepaald bedrag had mocht ik ‘los’ voor 3 maanden

 

Na drie maanden ‘los’

Wat deze mooie documentaire highlight is dat de aarde verrijking nodig heeft na een lange tijd onbewust omgaan met voedselproductie. Hierdoor wordt de grond steeds armer en armer.  Na het zien van deze docu kreeg het zelfvoorzienend zijn en het inrichten van je eigen holistische omgeving en leefstijl kreeg daarmee groen licht in mijn hoofd, zo van, ga maar, het mag nu. Dus toen ben ik gaan sparen en zodra ik een bepaald bedrag had mocht ik ‘los’ voor 3 maanden.

 

In Trinco vertaalt zich dat naar het inplanten van nieuwe bedden op een kleiige rotsgrond, connecties maken met de locals om elkaar te inspireren met mooie nieuwe ideeën en visies.

 

Sri Lanka? Eerst in de leer in Andalusië

Ik ging naar de grotendeels zelfvoorzienende leercommunity Sunseed in Andalusië. Want waar op deze planeet is de aarde er armer aan toe dan in de woestijn? Die connectie met een zelfvoorzienend bestaan op een extreem arme grond werd mijn uitgangspunt.  Het bracht mij bij deze mooie plek, die overigens al 30 jaar verrijkt wordt en dat gaat fantastisch. Alleen al uit mijn ‘lichting’ (zoals gezegd is het een leercommunity, wat wil zeggen dat mensen het geleerde zelf vorm te gaan geven ergens anders op deze aardbol) zijn er nu minstens 3 nieuwe plekken in de woestijn ontstaan in Spanje die holistisch bewerkt worden en de mensen erop voeden.

 

En nu…Sri Lanka

In Trinco vertaalt zich dat naar het inplanten van nieuwe bedden op een kleiige rotsgrond, connecties maken met de locals om elkaar te inspireren met mooie nieuwe ideeën en visies. Zo ben ik een yoga-opleiding gaan doen en mag ik nu les geven. Ook maak ik van ‘afval’ mooie nieuwe sierraden en haarbanden die ik ga verkopen.

De sieraden zijn allemaal gemaakt van kapotte schelpen en het concept draagt dan ook de naam ‘Broken Shells’. De keuze voor de naam komt voort uit dat (deel van) de  Aziatische toeristenindustrie schelpen bij dieren weghalen die de dieren zelf gebruiken als huis. Door Broken Shells onder de aandacht te brengen hoop ik dat mensen zich bewust worden van het feit dat hele schelpen het mooiste zijn onder water en gebroken schelpen wellicht in je vitrinekast of om je arm of nek!

Duurzame projecten

Ambitie: weg met plastic

Een ander project dat we aan willen pakken is de ondersteuning van de Plastic Ban die dit jaar september in Sri Lanka is ingegaan. Palmbladen als verpakking zijn hier helaas vervangen door plastic en hoewel het terugdraaien hiervan niet direct mogelijk lijkt, is terugdringing wel zeker een goede optie. Dat ziet de overheid gelukkig ook in, en wij hopen dit met een project op scholen vooruit te helpen.

We willen laten zien hoe leuk het is om zelf tassen van t-shirts te maken of van rijstzakken met een mooie schouderband van reststof. Allemaal nagenoeg gratis en veel mooier en leuker dan het zoveelste onbewuste plastic zakje dat in de sewer wordt gegooid en opgegeten wordt door een koe/hond/kat/leguaan.

 

Wie denkt dat we in een grote vakantie leven heeft het mis, maar het is ook absoluut niet meer te vergelijken met mijn leven vroeger

 

Delen met sharing shelf

Een ander klein project dat we hier doen is bewustwording inspireren door middel van een sharing shelf voor de deur. Daarbij delen we het leven van onze sharing shelf  op onze facebook-pagina “Shelflife”. In onze shelf zetten we alles wat we zelf niet gebruiken; voor ons een mooie manier om te minimaliseren maar ook om de zelfvoorziening en plastic gebruik onder de lokale aandacht te brengen.

We zetten er bijvoorbeeld jonge fruit boompjes en groente plantjes die we cultiveren tot ze sterk genoeg zijn om ergens anders de volle grond in te gaan. We demonstreren dus de natuurlijke kracht van de aarde, demonstreren de natuur van delen en vragen actief de plastic gerecyclede plantenpotjes terug om weer te gebruiken voor iemand anders.

 

En de liefde
 

 

Ik doe dit alles samen met mijn vriend Michiel, nu al een dikke 2 jaar samen op het pad van bewustwording. Een uitdagend avontuur, wat positieve maar natuurlijk ook soms negatieve spanning creëert. Tsja..wie denkt dat we in een grote vakantie leven heeft het mis, maar het is ook absoluut niet meer te vergelijken met mijn leven vroeger.

 

Onze ruzies? Die gaan niet over geld, maar over bijvoorbeeld wel of geen Nutella?

 

Gelukkig ontmoetten wij elkaar op een moment dat wij allebei al een nieuwe, enigszins onconventionele weg waren ingeslagen. We hadden dus niet de last dat de één een droom had en de ander moest overhalen. We hadden los van elkaar al een leven gecreëerd waarin we spontaan nieuwe dingen konden gaan ontdekken. Daarin versterken we elkaar zoveel we kunnen. Onze ruzies? Die gaan niet over geld, maar over bijvoorbeeld wel of geen Nutella? Koop je iets nieuws van plastic of kun je het zelf maken?

We proberen het de default setting in ons hoofd en leven te maken om ervan uit te gaan dat we elke uitdaging holistisch kunnen benaderen, alleen moeten we het vaak nog even ontdekken. Of dat nou gaat om een vervanging vinden voor afwasmiddel (easypeasy) of het voor het eerst zelf maken van compost ipv kopen bij iemand die een fertilizer gebruikt….

 

Heb je bijvoorbeeld weleens gedacht aan de impact van sponsjes en alle andere dingen in jouw leven die micro-plastics de oceaan in laten drijven?

Wij zien ze als luxe-problemen, gezien het feit dat we voor dergelijke zaken ruimte scheppen, hoe klein het ‘probleem’ ook lijkt, hier krijgt het prioriteit. Heb je bijvoorbeeld weleens gedacht aan de impact van sponsjes en alle andere dingen in jouw leven die micro-plastics de oceaan in laten drijven? Dit verdient prioriteit, vind ik. En als ik daar in mijn leven niet de ruimte voor heb, dan denk ik dat ik niet goed bezig ben.

Bewust eten in Sri Lanka

Bewustwording over eten

In het kader van ‘datkanbeter’ ben ik vegetariër. Jaren geleden ging ik vegan eten, inmiddels eet ik weer eitjes van het landje van onze tuktuk driver (als apen ze niet stelen, that is..) en van het winkeltje in de straat. Niet ideaal, maar het is middelen. We eten in huis op de eitjes na verder veganistisch, met zo nu en dan een uitspatting van een bak ijs of chocola. Dat willen we allebei niet per se verminderen, maar wel zeker vervangen door superlekkere alternatieven. Dat proces van alternatieven creëren is er een die regelmatig voor spanning zorgt, maar goed, dat hoort bij bewustwording!

 

Waarom ben je vegetarisch of veganistisch gaan eten?

            In het kader van  ‘datkanbeter’ ben ik vegetariër

 

Ik heb altijd een grote passie gehad voor eten. In mijn jongere jaren was ik lekker aan het experimenteren, zo maakte ik zelf ravioli thuis. Mijn moeder die over het algemeen de keukenscepter zwaait, zag het wellicht met lede ogen toe, maar liet me altijd begaan en gaf me zelfs de ruimte om vaker het avondeten te gaan koken wanneer ik inspiratie had.

Dat balletje is altijd door blijven rollen, voor het slapen gaan las ik receptenboeken en naarmate ik ouder werd las ik meer over de achtergrond van waar de ingrediënten van gemaakt waren en waar alles vandaan kwam.

 

Ik denk dat ik begin twintig was toen ik serieuzere vraagtekens ging zetten bij grote delen van de globaliserende voedselproductie. De verschuiving van het zien als de verantwoordelijkheid van de overheid en bedrijven verlegde zich geleidelijk en gestaag naar een nieuwe visie. Namelijk dat als we geld uitgeven en dus vraag creëren wij zelf er uiteindelijk verantwoordelijk voor zijn. Zeker als je weet hoe iets gecreëerd is.

 

Familie en vrienden waren regelmatig verrast als ze achteraf, na een zorgvuldig 6 gangen diner hoorden dat alles veganistisch was.

 

Cijfers liegen niet

Het is dus heel erg lekker relaxed leven als je al die bezwarende zaken niet bekijkt, maar als je ermee begint kun je niet meer stoppen. Ik niet, wetenschap en beelden en cijfers grepen me bij de nek en motiveerden me te vernieuwen. Familie en vrienden waren regelmatig verrast als ze achteraf, na een zorgvuldig zesgangen diner hoorden dat alles veganistisch was. Ik denk dat iedereen in mijn omgeving wel beïnvloed wordt door deze verschuiving, ook omdat het wereldwijd meer in de kijker komt en ik een soort praktische in-your-face uiting van dat idealisme was.

 

Ik merk ook dat ik bij het beantwoorden van deze vraag (red. waarom eet je vega?) niet kom met praktische feitjes, omdat het voor mij zo vanzelfsprekend is. Dit is een voor mij gewoon. Als mensen met mij in discussie treden, voel ik me ook vaak voor het blok gezet, alsof ik me moet verantwoorden voor het feit dat ik ze misschien oncomfortabel laat voelen door een confrontatie die zij intern voelen.

 

Ik denk dan ben je niet geïnspireerd, getriggerd, opgewonden en nieuwsgierig? Dan realiseer ik mij dat mensen niet vaak de ruimte, wil en prioriteit kunnen geven aan een uitdagender, holistische manier van kijken. Dus is het onze verantwoordelijkheid om een leven te creëren waarin je dat wel kunt doen.

Smaakpapillen zijn onze vijand in duurzamer leven

Maar goed, in een nutshell, praktische shit! De vlees- en melkartikelen productie is zodanig aan elkaar gelinkt dat beiden in een funeste geldstroom terecht zijn gekomen, met onze smaakpapillen in de slipstream. De uitstoot van methaangas is enorm, directe uitkomsten hiervan zijn orkanen en uiteraard een enorme, gigantische, niet te overzien berg aan dierenleed. Inseminatie van uitgewoonde koeien, ontstoken uiers, antibiotica gebruik wat invloed heeft op de grond, op de zuivelgebruiker die resistenter wordt tegen vormen van antibiotica en last but not least, de koe en kalfjes, als die al bij hun moeder worden gelaten.

 

               Mijn pad lag er al, ik hoefde alleen maar steeds een klein stapje verder te zetten.

 

Dit komt omdat prioriteiten gesteld worden op basis van de vraag die wij creëren, a.k.a geld. 95% Van de vis wereldwijd wordt gevist met grote stofzuigerachtige boten. Die zuigen dus niet alleen onze sushi op, maar ook haaien, schildpadden, koraal, etc. Sleepnetten, bomvissen, lange lijnvissen, haaienvangst, kreeftenvangst en overbevissing zijn stuk voor stuk ravage aanrichtende praktijken waar je niet mee geconfronteerd wordt bij de ingeblikte visafdeling of op de visafslag.

 

 

De enige manier die minder funest is qua impact (en dan laat ik in deze hele vissige beschouwing het dierenleed zelfs achterwege) is door te vissen met een enkele lijn en een enkele haak. Liefst zelf, en niet als domme sport. Vissen hebben inderdaad gevoel in de het gehele lijf net als jij, doe maar onderzoek.

 

Ik merk dat ik met het geven van dergelijke feiten die iedereen kan vinden, me geïrriteerd voel dat ik ze moet gaan broadcasten/mezelf confronteren met leed en negativiteit. Omdat anderen, excuse my french, te comfortabel zijn met ‘hoe de wereld nou eenmaal is’. Bottom line: geef jezelf ruimte voor prioriteiten en bewandel zo jouw pad van bewustwording.

 

Hoe is het om als flexinist in Sri Lanka te wonen?

 

Een superpositief punt is dat eieren hier gezien worden als iets wat potentieel kan leven en als je dus zegtdat je vegetariër bent, WEL raar wordt aangekeken, maar dus NIET hoeft uit te leggen dat je liever geen ei in je eten verwerkt ziet.

Ik hoor je denken, maar hallo jij at toch ei? Ja dat klopt, maar alleen als ik weet dat de kippen in een natuurlijke omgeving leven in een natuurlijke kippenmaatschappij met haantjes én ruimte én bomen én wormen én, de twee toverwoorden; gezonde grond. Okay, dus dat is een dik voordeel dat we hier wonen.

 

 

Macht van grote bedrijven

Helaas ziet de lokale bevolking de komst van bijvoorbeeld Nestlé en consorten inclusief de troep die zij verkopen d.m.v advertenties (die je OVERAL ziet) als een vooruitgang. Amerika en Westerse cultuur wordt zoveel mogelijk geïmiteerd op de eigen manier. Tuktuks kun je bijvoorbeeld bestellen als tuktukdriver met voornamelijk westerse thema’s; Pirates of the carribean, Bob Marley, blanke-modellen-met-minimale-kleding. Heel Azië lijkt dit zo goed mogelijk te willen kopiëren in hun eigen nieuwe business ventures, want ja, geldprioriteiten…dus ik werd bijvoorbeeld erg verdrietig bij het zien van een gigantische gemachineerde live stock fair in de hoofdstad.

 

Zo waren er advertenties over hoe je het meeste (winst) uit je productie (koeien) kunt halen stonden op grote billboards langs de weg. Men denkt een eindeloze put geld nodig te hebben want anders kan jouw kind zich niet redden in de wereld. Dit zorgt ervoor dat een oprecht geloof in religie en goedheid heel effectief gecombineerd wordt met het jagen op winst. Een bijzonder slechte invloed van kolonialisme en helaas nog steeds een heel aanwezige drijfveer hier.

 

               O MY GOD IK MIS WIJN

 

Voordelen die ik ervaar zijn de veelzijdige manier van het lokale koken. Mijn vriend en ik houden allebei enorm van koken en het daaropvolgende dik worden. In dat kader, O MY GOD IK MIS WIJN. De wijn hier is giga duur en het glas wordt niet gerecycled dus ja…prioriteiten 😉 gin-tonic met curryblad en kruidnagel (dank aan mijn grote broer voor de inspiratie!) doet wonderen tegen dit gemis.

 

  Een tikje spicy betekent spiiiiiicy, en mild betekent precies hetzelfde haha.

Kookles in Sri Lanka

We hebben allebei kookles genomen om de lokale manier van koken eigen te maken. De lieve meneer die hier op het terrein woont in zijn eigen huisje, geven we elke dag te eten en is hier dus ook zeer door gecharmeerd. En onze ex-straat hond ook. Het gebruik van kruiden is ook echt een ding. Go big or go home is het credo, er worden geen snufjes maar eetlepels gebruikt, vaak en veel.

Een tikje spicy betekent spiiiiiicy en mild betekent precies hetzelfde haha. We ontdekken naast de inheemse versies van spinazie (die we inmiddels in de tuin hebben staan) ook de lokale fruitsoorten, zo ben ik bijvoorbeeld verslaafd geraakt aan verse jackfruit en wordt Chiel wild van jackfruit curry. Er zijn hier zoveel fruitsoorten die ik nooit eerder gezien of geproefd had, en waarvan ik ondanks dat we het wel eten, nog steeds niet de naam van weten. Het is zoveel!

Een soort lychees met hele lange haren, 30 soorten inheemse bananen, verschillende soorten kokosnoot…we hebben van deze fruitsoorten overigens een hoop op ons land staan en eens in de zoveel tijd vertelt iemand ons, o goh jullie hebben een jackfruit boom, wat leuk! Waardoor wij dan heerlijk verrast zijn, omdat we alle fruitsoorten en boomsoorten nog aan het leren kennen zijn.

Wanneer de mango’s je om de oren vliegen omdat er een leger apen de oogst uit de boom komt plukken, dan is dat ergens jammer voor onze chutneyvoorraad maar ook een leuk spektakel. Recent hebben we ontdekt dat we zelfs een neemboom hebben, die hier dus helemaal niet zo mystiek is en de vruchtjes, bladeren en bast zijn eetbaar. Wat een rijkdom ontdekken we zo.

Weg bourgondisch Frans, Fusion Sri Lankaans it is

Ons smaakpalet is hierdoor aardig ontwikkelt. Ik kookte meestal Mediterraan, bourgondisch, Frans, tegenwoordig mix ik het met knalhard Sri Lankaans. Zwarte bonen en oreganoburgers maar dan met onze eigen pepertjes en de noordelijke jaffnakruiden, of koffie met garam masala en gember, dosai maar dan met oregano en basilicum. Elke dag dahl maar soms met basilicum uit de tuin, kokossambal met Franse aardappelsalade, pizza met spicy ‘smeltkaas’ en uiteraard mijn allerliefste basilicum…. als we ons niet bewust waren van wat we hier willen zien gebeuren en bereiken, zou je bijna denken dat eten onze grootste prioriteit is. Bijna…

Hoe reageren mensen binnen jouw woonplaats of land wanneer je vertelt dat je vegetariër of veganist bent?

Ik zie een groei aan de bewuste en helaas ook aan de onbewuste zijde van deze medaille. Zoals ik eerder zei groeit de bewondering, ambitie en het kopiëren van alles wat Westerse vooruitgang lijkt. En worden melkproductie franchises flinkt gespekt door bedrijven zoals Nestlé, Milkmaid en de overheid. Wat daarbij niet in het commerciële plaatje past is de ontwikkeling van de groene revolutie in het Westen. Daar verdienen bedrijven zoals Coca Cola of Nestlé geen geld mee. Hierdoor ook de locals niet.

In Colombo meer ruimte voor denken over eten

In de hoofdstad waar mensen meer geld te besteden, is er meer tijd om na te denken over het waarom en hoe van gezondheid in combinatie met kapitalisme. Hierdoor is daar wel een ‘groene’ ontwikkeling!  Zo is er de Good Market waar jonge ondernemers uit het hele land hun organische groenten of sociaal geproduceerde producten komen verkopen. Er staan elke zaterdag wel 80 kraampjes! De Good Market heeft ook een permanente winkel met restaurantje. Het bewuste en groene leven wordt bekender, maar staat nog in de kinderschoenen.

 

“The Buddha never said anything specific about this”

Boeddhisten en vega voeding

Religie en levensovertuiging is een interessant twistpunt waar ik het vooral met boeddhisten over kan hebben. Waarom? Omdat die zichzelf vaak bestempelen als vegetariër. Een bijzondere visie is dat zij bij alle argumenten over milieu of dierenleed een tegenwerping hebben die begint met; “….well the great Buddha said…”of  “The Buddha never said anything specific about this”… etc.

Dat frustreert me soms, als ik bijvoorbeeld aangeef dat een vis ook een dier is, dan zeggen ze dat zij niet verantwoordelijk zijn voor de dood of leed van die vis die iemand anders heeft gevangen.

Dan denk ik: dan zadel je iemand anders dus op met jouw slechte karma? Want zelf een vis doden zouden ze niet doen, want the Buddha zegt dat dat niet tof is. Zie je het onbewustzijn wat zichzelf lekker warm toedekt? (overigens, ik ben zelf verre verre van perfect, mocht iemand denken dat ik mezelf zo zie. Ik ben een wandelend project van bewustwording en zal daar altijd geïnspireerd en soms vermoeid door blijven ).

 

Wat  kost het om als vegetariër of vegan gezond en gevarieerd te eten in Sri Lanka

We zijn aan het gehele leven in Sri Lanka veeeeeeeeeeel minder kwijt dan in Nederland. Het is niet te vergelijken. We leven hier van ongeveer 500 euro per maand, met zijn tweeën..!

Uitgesplitsts per persoon per maand is dat zo ongeveer:

  • € 100 vaste Nederlandse lasten
  • € 65 euro huur incl GWE,
  • € 50 uitgaven aan eten
  • € 35 aan tuktuks en andere dingetjes voor bijvoorbeeld de tuin of het fixen van een kapotte fiets ofzo

 

Welke tips heb je voor andere vegetariërs en/of vegans aan wanneer ze naar Sri Lanka komen?

Ontdek het lokale fruit en alle soorten groenten en kruiden! Zoek het niet in de hipsterhoek want ALS ze het al hebben is het peperduur. Ik vind de westers uitziende plekken slechts uiterlijk vertoon en er wordt er naar mijn mening niet heel goed nagedacht over eten.

Verdere aanraders;

  • Doe een ayurvedische cursus
  • Leer over de eigenschappen van dit eiland wat eigenlijk een gigantische undercover medicijntuin is 😉
  • Doe een kookcursus. Er zijn genoeg vegetariërs te vinden. Tip: raak niet in een twistgesprek over Buddhas gebrek aan visie op vis of verantwoordelijkheid.
  • Er is een festival rondom Colombo en erg leuk om te bezoeken. Het is geloof ik in Juni. Mensen zetten een stalletje met gratis (vaak vegan) eten neer aan de straat om zo hun positieve karma te vergroten door te delen
  • Bezoek de Good Markets op zaterdag in Colombo en in Galle. In Colombo heb je ook een winkel van de Good Market met een restaurantje met vegan opties. En koop vooral een pakje kokospoeder in je tas. Die verkopen ze maar voor 2 euro zonder melkpoeder erin verstopt.

 

Restauranttips in Sri Lanka

Colombo

  • VoV Coffee Lounge
  • Smokeys for FANTASTIC cakes brownies
  • Mount Lavinia Hotel. Hier hebben ze elke poya dag een volledig veganistisch buffet met pool acces hebben en verder standaard een hoop veganistische opties op de reguliere kaart.
  • IJs bij Good Market/Carino Creamery and Arpico Hyde Park Corner
  • Restaurant Green Magic voor vegan pizza

Zuidkust

  • Ahimsa Cafe in Mirissa
  • Ilse of Gelato met lekkere Caramel Pumpkin smaak in Galle Fort

 

Word trouwens als vegan toerist lid van Vegan Sri Lanka, hier vind je ook goede tips voor leuke restaurants!

 

Gezondheid en vitaminen in Sri Lanka

Bang dat je niet genoeg omega3 en B12 binnenkrijgt in Sri Lanka? Avocado’s zijn overal verkrijgbaar, maar noten zijn heel duur dus wanneer je voor een vakantie of reis komt, neem ze mee. Neem ook je vitaminepillen zelf mee wanneer je die gebruikt. Vitaminen = westers = big f#$%^&*ing business.

Meestal zijn de vitaminen ook nog niet de optimaal opneembare soorten. We slikten altijd magnesium bij, maar die zijn hier dus alleen in de moeilijk voor je lichaam opneembare chloridevorm te krijgen. Niet de makkelijk opneembare lactaat of citraat. Voor de oplettende lezer; lactaat hoeft niet dierlijk te zijn, ook planten produceren lactaten! Aan vitamine D trouwens geen gebrek hier. Zeker met al ons werk in de tuin.

 

Ik ken mijn toekomstige pad nog niet, maar mijn dromen stimuleren mij om verder te lopen en te ontdekken waar het mij brengt.

 

Wat vond je het moeilijks van je emigratie? En wat vond je het leukst?

Ik heb het weggaan uit Nederland nooit ervaren als een emigratie of afscheid. Mijn pad loopt gewoon hier en mijn familie en mijn vrienden zijn dat nog steeds.  Ik maak er nieuwe contacten bij die als we ooit weer ergens anders verblijven, weer welkom zijn.

Uit het oog, uit het hart

Afstand zorgt bij mij niet een uit het oog uit het hart effect. Het loslaten van mijn huis voelde ook heel natuurlijk, het opruimen was emotioneel omdat ik mijn creatieve projecten ook los liet. Desondanks had ik mijn doel helder voor ogen. Mijn pad lag er al, ik hoefde alleen maar steeds een klein stapje verder te zetten. Zo voelt mijn comfortzone tegenwoordig aan. Ik ken mijn toekomstige pad nog niet, maar mijn dromen stimuleren mij om verder te lopen en te ontdekken waar het mij brengt.


Ben je van plan om ooit terug te gaan naar Nederland?

 

Terug naar Nederland zeker ja, maar niet meer om te wonen. Misschien alleen voor een aantal maanden zo nu en dan. Daarnaast kan en wil ik niet in de toekomst kijken ;). Ik droom wel stilletjes van een ruïnedorp opknappen met vluchtelingen in Zuid Europa. Samenwonend met mijn lieve vrienden en familie om gezamenlijk de polka te dansen en schapen te knuffelen ofzoiets….haha. We zien wel!

 

Heeft het buitenland jouw blik op Nederland veranderd? Hoe kijk je nu naar Nederland?

Nederlandse mensen zijn eerlijk, direct, geen bullshit. Heel veel meer dan hier haha. Ik ben niet de meest punctuele persoon op deze planeet ..ahum.. maar halleluja voor een klein beetje punctualiteit. Alleen al het feit dat je daardoor op mensen kunt rekenen.

Mentaliteit van Sri Lankanen

Ondanks dat de punctualiteit in Nederland mij soms naar de keel grijpt, zou  een balans tussen de Nederlandse en Sri Lankaanse cultuur fijn zijn. Bijvoorbeeld als de loodgieter je voor de zoveelste keer vertelt dat hij een week later komt omdat hij geen paraplu kon vinden, want ja het regende toch? Of dat hij naar de zieke achtertante van de buren moest en daarna was natuurlijk het zoveelste festival en ja…. ach. Verfrissend. Overigens.

Ik ben een trotse equalist in Nederland, wat in Sri Lanka zoveel betekent als een extremistische feminist. Over straat gaan zonder (al teveel) geleuter aan je hoofd en het gevoel dat je constant sexueel bekeken wordt…dat zou vast weer voelen als een enorme verlichting wanneer ik in Nederland ben! Het is soms flink slikken hier.

Food for thought

Een deel van mijn eigen bewustwording is dat ik niet meer wil rondvliegen alsof de atmosfeer en alles daarbinnen geen last van heeft. Voor mij is de terugvlucht naar Europa vanaf Sri Lanka at some point, de laatste vlucht.

Dus eerlijk gezegd….maak de plek waar je zit of ergens daar in de buurt je eigen en verzorg die omgeving. Het nemen van je verantwoordelijkheid en een lekker leven, dat hoeft niet aan de andere kant van de wereld. Kortom, stel prioriteiten.

Meer inspirerende wereldvrouwen

Emigreren naar het buitenland doe je niet zomaar. Hier zit vaak een verhaal achter. Een droom, de liefde, werk of andere redenen. Vind jij het leuk om jouw verhaal te vertellen en andere mensen daarmee te inspireren? Of ken je iemand die haar verhaal zou moeten vertellen? Ik hoor het graag! Stuur een mail naar: info@vegantravellife.com